Tradicija in domačnost

Najdete nas na obrobju Novega mesta, ob reki Krki, ki nam daje posebno svežino in navdih. Svojo tradicijo domačnosti prenašamo iz roda v rod in na ta način ohranjamo tradicionalne hišne jedi žive.

 

S svojo kulinarično ponudbo in vrhunskimi vini zadovoljimo tudi najzahtevnejšega gosta. Tradicionalna kulinarika gostilne združuje slovenske domače jedi, ki so jih pripravljale že naše babice. Najbolj znani smo po hišni goveji in gobovi juhi, sirovih štrukljih, matevžu z repo ali kislim zeljem, zabeljenem z domačimi ocvirki, krvavicah, pečenicah, jabolčnem zavitku,… Znani smo tudi po bogatem izboru svežih, vrhunsko pripravljenih morskih jedeh.

V gostilni Pod smrekco sta dve jedilnici, ki lahko skupaj sprejmeta 72 gostov, na odprti terasi pa še 52 gostov.

Naša restavracija skozi čas

  1. Babi Martina

    1960

    Babi Martina, kot ji radi rečemo, je svojo zgodbo začela kuhati že leta 1960. Svoje znanje je kasneje prenesla v »Gostilno Pod smrekco«. V njenem loncu so brbotale slovenske tradicionalne jedi, pripravljene po recepturi naših babic; domačo, zdravo, preprosto hrano naravnih okusov in sestavin iz lokalnega okolja. Vonjave jote, vampov, ješprenja, goveje in gobove juhe, matevža in krvavic, sirovih štrukelj,… se še vedno kadijo iz velikih loncev.

  2. Začetek

    1978

    Vse se je začelo leta 1978. Ko sta Martina in Franc kupila gostilno, ki vse do danes ni spremenila svojega imena: bila je in ostaja »Gostilna Pod smrekco«. Res je, da danes na tem mestu smrekovih dreves ni več, vendar se je ime tako zelo prijelo v lokalnem okolju, da ji noben drug naziv ne bi pristajal.


  3. Nova preobleka

    1994

    Gostilna je leta 1994 dobila novo preobleko; dozidan je bil prizidek, notranjost je bila v celoti prenovljena, jedilnemu listu pa so naslednje generacije, ki so poprijele za nadaljevanje tradicije te gostilne, dodale novo ponudbo, morsko hrano, s katero zadovoljijo še tako zahtevnega gosta.

O NAŠI RESTAVRACIJI

Gostilna Pod smrekco se nahaja ob reki Krki, 5 km zahodno od Novega mesta, v občini Straža. Začetki restavracije segajo v leto 1974, ko je prve goste začela privabljati domača kuhinja mame Tinke. Gostilna pod smrekco je še danes znana po svoji domačnosti in tradiciji, mlajše generacije pa uspešno uvajajo okusne novitete in puščajo svoje odtise. Gostilna pod smrekco tako uspešno spaja okusno tradicijo dolenjskih jedi z izbranimi svežimi morskimi dobrotami in svežimi lokalnimi sestavinami, po čemer slovi daleč naokoli.

Našim gostom želimo ponuditi le najboljše. Tradicijo babičinih jedi nadaljujejo naslednji rodovi, z upanjem in željo, da se ohranijo slovenske tradicionalne jedi, ki so jih kuhale že naše babice, žive in prepoznavne.

 

Najbolj znani smo po hišni goveji in gobovi juhi, seveda pa si lahko v poletne delu sezone privoščite tudi sezonske juhe (bučno ali špargljevo). Matevž (zabeljena priloga iz tlačenega fižola in krompirja, ki se prilega k mesnim jedem in dušenemu zelju ali repi) vas bo nasitil in pogrel, domače krvavice ali pečenice pa vam bodo še dolgo časa ostale v spominu. Obrok lahko zaključite z okusnimi domačimi sirovimi štrukljih ali jabolčnim zavitkom. Poleg teh tradicionalnih domačih dobrot imamo na voljo tudi druge jedi po naročilu. Za ljubitelje mesa imamo na voljo okusne, ravno prav zapečene steake in različne vrste zrezkov s prilogami.

V gostilni Pod smrekco sta dve jedilnici, ki lahko skupaj sprejmeta 72 gostov, na odprti terasi pa še 52 gostov.

MORSKI SADEŽI

Na svoj račun pa bodo še posebej prišli ljubitelji morske hrane. Od morskih predjedi do glavnih jedi – sveže, izbrano in vrhunsko pripravljeno – divje ribe, lignji, hobotnice in raki prihajajo iz morja Severnega jadrana neposredno iz rok pašmanskih ribičev v našo gostilno, kjer jo skrbno in z vsem srcem pripravimo za ljubitelje morske hrane. K morskim jedem vam svetujemo tudi vino, ki se najbolj prilega. Izbira vina k ribjim jedem namreč ni tako enostavna, kot se morda zdi.

Kakovost lokalnih sestavin, inovativnost pri pripravi in ​​strežbi jedi ter trajnostni pristop do kulinarike Gostilne pod smrekco so priznani daleč naokoli. Sestavine pridobivamo od lokalnih kmetov, za katere točno vemo, na kakšen način jo pridelujejo. Tako zagotavljamo, da je vsa hrana sveža, saj je kot taka tudi najbolj okusna. Naša hrana je tako tesno povezana s tukajšnjim življenjem na kmetih.

Ker se zavedamo, da vzdušje v restavraciji igra pomembno vlogo pri oblikovanju izkušnje, ki jo naši gostje pri nas doživite in se zaradi nje radi vračate, vas vabimo v naš avtentičen ambient, kjer prijazno osebje poskrbi za izpolnjena pričakovanja in vaše zadovoljstvo.

Ste pripravljeni na

Potrebujete prostor za poslovno kosilo? Načrtujete novoletno praznovanje s prijatelji? Iščete prostor za praznovanje rojstnega dne? V gostilni Pod smrekco sta dve jedilnici, ki lahko skupaj sprejmeta 72 gostov, na odprti terasi pa še 52 gostov. Pokličite nas in nam zaupajte svoje želje, mi pa vam bomo skušali ustreči po naših najboljših močeh. Gostilna je odprta vsak dan, od 8. do 23. ure, razen sobote, ki je odprta le za zaključene skupine po predhodnem naročilu.

V dopoldanskem času, od 9. do 13. ure, strežemo dopoldanske malice, in lahko izbirate med petimi vrstami le teh.

Naša ekipa je navdušena, da lahko našim strankam omogoči najboljšo izkušnjo, tako da se lahko posvetite uživanju v hrani in skupnemu času. Vsak odnos je potrebno negovati, ob dobri hrani pa je to še toliko lažje. Ljubezen, pravijo, gre skozi želodec. Vabljeni na kulinarično doživetje v Gostilno pod smrekco!